ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΤΗΜΑ ΠΑΓΩΝΙΑ

Το 1988 ο Νικόλαος Παπαϊωάννου ερχόμενος από την Αυστραλία όπου είχε μεταναστεύσει 1976 και κάνοντας ένα ταξίδι στην Κρήτη αποφάσισε να φέρει μαζί του στο νησί 150 δέντρα ελιές ποικιλίας κορωνέικη, φτιάχνοντας το κτήμα Παγώνια . Πρωτόγνωρη καλλιέργεια για την εποχή . Ο κόπος του δικαιώνεται αρκετά χρόνια μετά αφού άρχισε να συλλέγει ελιές και να παράγει το δικό του λαδί . Πλέον στις μέρες μας και με την βοήθεια του ελαιοτριβείου του κ.Αρχοντοβασίλη , το αγουρέλαιο που παράγετε , αφού το 70% του καρπού είναι πράσινες και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους το εξαιρετικής ποιότητος , με χαμηλές οξύτητες πράσινο διαυγές και έντονα αρωματικό λαδί είναι κάτι το μοναδικό.
*η φωτογραφία αποτελεί δείγμα και το προϊόν δεν είναι προς πώληση.

Τσίπουρο με γλυκάνισο – τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο κτήμα Παγώνια

Το 1924 ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου σε ένα ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη με τα καΐκια της οικογενείας , έφερε από την πόλη το πρώτο παραδοσιακό καζάνι και το μοναδικό μέχρι πρόσφατα στο χωριό Αγκαρυώνες . Ύστερα από μετατροπές που έκανε ο ίδιος λόγω του μεγάλου μεγέθους του το εγκατέστησε και από τότε μέχρι και στις μέρες μας το ίδιο αυτό καζάνι , με την ιδία παραδοσιακή συνταγή και με ξύλα παράγουμε από σταφύλια μοσχάτο Αλεξανδρείας τσίπουρο διπλής απόσταξης με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο. Έντονο αρωματικά μιας και η σιγανή και υπομονετική απόσταξη εγκλωβίζει όλα τα αρώματα του μοσχάτου κάνοντας το προϊόν μοναδικό .
*η φωτογραφία αποτελεί δείγμα και το προϊόν δεν είναι προς πώληση
Άφκος Λημνου (φάβα)

 

Ο πάππους Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου πάντα κρατούσε στο “κατώγι” του σπιτιού την πολύτιμη σπόρο-θήκη με της τοπικές ποικιλίες σπορών, αυτό έφτανε για να δημιουργηθεί το Κτήμα Παγώνια. Τα πρώτα 2 κιλά σπόρου της τοπικής ποικιλίας φάβας  φυτεύτηκαν στη Λημνια με το πρώτο στρέμμα να είναι γεγονός.  Πλέον καλλιεργούνται ετησίως 13-15 συνολικά στρέμματα Άφκου Λήμνου. Κοπιαστική καλλιέργεια μιας και ο θερισμός του φυτού γίνεται χειρονακτικά με δρεπάνια και μόνο τις πρωινές ώρες , λόγω ευαισθησίας του φυτού. Αν δεν έχει αρκετή υγρασία σπάει ο λοβός όπου είναι ο σπόρος και χύνετε στο εδάφους. Το αλώνισμα γίνετε πλέον με μηχανικές μεθόδους με αλωνιστική μηχανή. Το προϊόν καθαρίζετε ώστε να φύγουν τα ξένα σώματα . Λιάζετε για να ξεραθεί και στέλνετε στην Αθήνα να επεξεργαστεί και να είναι έτοιμο προς διάθεση.

Ο τύπος του σπόρου είναι κυλινδρικός με αποτέλεσμα στην επεξεργασία τα μηχανήματα να μη μπορούν να κάνουν 100% αποφλοίωση …ίσως το καθάρισμα να σας κουράσει λίγο αλλά η μοναδική της γεύση θα σας αποζημιώσει.
Συσκευασίες του 1 κιλού 7,00€ και 430 γραμμαρίων 3,00€

ΑΡΒΥΘΙΑ ΛΗΜΝΟΥ
Ρεβίθια ποικιλίας Μαροκινά καλλιεργούσε ο παππούς για την χειμωνιάτικη σοδειά του σπιτιού. 4 στρέμματα φέτος στο Κτήμα Παγωνιά με ικανοποιητική παράγωγη, μεγαλόσπερμα , με λευκό φλοιό και καλόβραστα .Η καλλιέργεια και η συγκομιδή καθώς και το αλώνισμα γίνονται χειρονακτικά όπως τότε. Έντονα γευστικά στην παραδοσιακή σούπα ρεβίθια λεμονάτα αλλά και ιδανικό για φαλάφελ και χούμους .
Μη διαθέσιμα
Συσκευασία 1 κιλού 5,00€
Συσκευασία 400 γρ 2,00€

ΚΟΡΚΟΤΟ – ΠΛΙΓΟΥΡΙ κτήμα Παγώνια

Για την αγρανάπαυση των χωραφιών στο Κτήμα Παγώνια από την καλλιέργεια του Άφκου , καλλιεργούμε την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος”. Αλωνίζετε και αποστέλλετε στο παραδοσιακό μύλο του νησιού για σπάσιμο , χωρίς συντηρητικά και χημικά πρόσθετα . Ιδανικό για παραδοσιακό τραχανά , ταμπουλέ , αλλά μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το ρύζι στα γεμιστά επάξια.
Συσκευασίες 1 κιλού 1,50€ Συσκευασίες 400γρ 0,60€