Παραδοσιακές συνταγές
Σε αυτή τη σελίδα, θα βρείτε παραδοσιακές συνταγές Λήμνου. Απολαύστε την παράδοση και την γεύση των προιόντων του νησιού μας εύκολα και γρήγορα, απλά διαβάζοντας τις συνταγές που θέλετε.
Βαλάνες Λήμνου
Υλικά 1 kg αλεύρι σιταρένιο κίτρινο Λήμνου Αλάτι Νερό Κόρν-φλάουρ ή νισεστέ Βούτυρο Τριμμένο Μελίχλωρο Σταφύλη Πετιμέζι Λήμνου Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι , προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη...
Ασπρομυτικο φασόλι Λήμνου με φακές Beluga και νεροκρέμυδο
Υλικά 1 φλιτζάνι ασπρομύτικα φασόλια Λήνου 1 φλιτζάνι μαύρη φακή Beluga 2 κουταλιές της σούπας νεροκρεμμυδο Ζακύνθου ½ καρότο στον τρίφτη 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό 1 ψιλοκομμένη πιπεριά κόκκινη τσιλι 1 χούφτα άγρια ρόκα 3 ψιλοκομμένα αγγουράκια τουρσί 1...
Ρεβίθια «ΚΤΗΜΑ ΠΑΓΩΝΙΑ» με μελιτζάνες αλά Ζαφειράκη
Υλικά 1,5 φλιτζάνι ρεβίθια Κτήμα Παγωνια μουλιασμένα από βραδύς 1 μικρή μελιτζάνα σε κυβάκια ψημένη στο φούρνο 1 δαφνόφυλλο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 πράσο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες 1 καρότο ψιλοκομμένο 2 ντομάτες χωρίς φλούδα χοντροκομμένες 1 μίσχος σέλερι χωρίς...
Μελιτζάνες με καβουρμά Λήμνου και ντοματίνια
Υλικά 3-4 μικρές μελιτζάνες αργίτικες, κομμένες σε μεγάλους κύβους τηγανισμένες η ψητές στο φούρνο. 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη 200γρ χοιρινό καβουρμά Λήμνου 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας 20 ντοματίνια κομμένα στη μέση ½ κουταλάκι κύμινο 1 κουταλάκι μαντζουράνα ½...
Φλωμάρια Λήμνου με σοταρισμένο φρέσκο κρεμμυδάκι “λιαστή” ντομάτα, κάπαρη και βασιλικό.
Υλικά Υλικά για 4 άτομα Φλωμάρι Λήμνου 300γρ 15 λιαστές ντομάτες 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη Αλάτι ,Πιπέρι Ρίγανη θυμάρι Λήμνου Ελαιόλαδο Κόβουμε τις λιαστές τομάτες σε τρία κομμάτια την κάθε μια. Ξεκινάμε κόβοντας το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο...
Ντάκος Λημνιός
Υλικά 1 διπλό παξιμαδι κρίθινο 2 - 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες 3 - 4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο 2 κουτ. σουπ. τριμμένη φέτα ΠΟΠ Λημνου 1/2 κουτ. γλυκ. Ρίγανη, θυμάρι Λημνου αλάτι κάπαρη Βρέχετε τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό Ψιλοκόβετε την ντομάτα Ραντίζετε τον ντάκο με το...
Φασόλια ασπρομάτικα
Υλικά 300 γρ ασπρομάτικα φασόλια Λημνου 2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος 2/3 του φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο χύμος από 1 λεμόνι αλάτι & πιπέρι 5 λιαστές ντομάτες για διακόσμηση Καθαριζουμε τα φασολια από ξενα σωματα...
Ζυμωτό ψωμί
Υλικά 1200 γρ.αλευρι σταρενιο Λημνου νεράκι...όσο πάρει 1/2 φακελάκιξηρή μαγιά 1 1/2 κ.γ.αλάτι λιγο ζάχαρη 60’’ λεπτά χρόνος προετοιμασίας Το πρωί πιάνουμε το προζύμι ως εξής. Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι και ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι (νερού μέτριο) νερό. Στη...
Φάβα Λήμνου
Υλικά Υλικά (μεζές για 6-8 άτομα) 250 γρ. φάβα Λημνου 1 μεσαίο κρεμμύδι 1,5-1,7 lt. ζεστό νερό από βραστήρα (η αναλογία νερού προς φάβα είναι περίπου 6 προς 1, για ανοιχτή κατσαρόλα που σιγοβράζει) 40 ml. ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι δαφνη φυλλο Κόψτε το κρεμμύδι. Σε...