Υλικά

  • 1 kg αλεύρι σιταρένιο κίτρινο Λήμνου
  • Αλάτι
  • Νερό
  • Κόρν-φλάουρ ή νισεστέ 
  • Βούτυρο
  • Τριμμένο Μελίχλωρο Σταφύλη
  • Πετιμέζι Λήμνου  

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και λίγο αλάτι , προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μια ώρα να ξεκουραστεί. Μέτα την μια ώρα ρίχνουμε σε πάγκο με κόρν-φλάουρ τη ζύμη και κάνουμε κορδόνι πάχους 1εκ. και κόβουμε κομμάτια 1,5 εκ. Για να σχηματίσουμε τις Βαλάνες πιέζουμε με το μεσαίο μας δάχτυλο το κέντρο του κάθε τετραγώνου και το τραβάμε προς το μέρος μας ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό βαθούλωμα. Σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί κουζίνας απλώνουμε τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Σε κατσαρόλα τοποθετούμε αλατισμένο νερό, μόλις βράσει ρίχνουμε λίγα λίγα τα ζυμαρικά μας, μόλις αρχίσουν να επιπλέουν είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε με καμένο βούτυρο , τριμμένο τυρί και μπόλικο πετιμέζι Λήμνου.